Draga domnule Ponta

Categories Fără categorie
0

De mult timp nu am mai scris pe acest blog, insa declaratiile dumneavoastra cu privire la numirile celor doi noi ministri (Rozalia Biro si Claudiu Manda) m-au facut sa scriu urmatoarele randuri.

Incep prin a va spune ca va apreciez pentru faptul ca va cunoasteti foarte bine “clientii” si ca le oferiti “produsele si serviciile” dorite. De asemeni, ati gasit mijloacele necesare de comunicare pentru impact maxim. Aveti si o echipa eficienta care sa va ajute sa “livrati” la timp si in conditiile cerute de “piata”. Din acest punct de vedere, pot spune ca sunteti un politician de succes.

Dar, ca orice Director Executiv (cam cu asta ar fi asociat rolul de Prim Ministru al Romaniei, dat fiind faptul ca Romania este o republica semi-prezidentiala), trebuie sa aveti in vedere expertiza si experienta subalternilor care ocupa rolurile de conducere (un ministru ar putea fi asociat cu rolul de director dintr-o societate comerciala).

Un ministru trebuie, asa cum ati mentionat, sa aiba puterea de a lua o decizie (indiferent cat este de grea).

Cred ca ar mai fi de adaugat si ca un ministru ar trebui:

  • sa stie cum sa seteze obiective si sa le alinieze cu obiectivele majore ale echipei din care face parte (in speta fiind vorba de obiectivele pe care le aveti dumneavoastra ca prim ministru)
  • sa seteze indicatori de performanta si sa-i masoare
  • sa aiba abilitati care sa-i permita o buna relationare cu subalternii si sa-i confere eficienta in lucrul cu departamentul pe care-l conduce
  • sa aiba prestanta necesara pentru a putea interactiona cu oamenii din alte departamente sau chiar alte societati care ajung sa interactioneze cu departamentul pe care-l conduce, prestanta care ajuta foarte mult la influentarea deciziilor celorlalti, si deci la succesul in atingerea obiectivelor.

Ce nu considerati dumneavoastra necesar este gradul de cunostiinte pe care-l poseda pentru a conduce activitatea in departamentul sau. Aici consider ca gresiti. Este o diferenta majora intre (1) a fi cel mai bun expert (cel cu experienta cea mai mare in domeniul respectiv, asociat cumva cu leadership tehnic) si (2) a avea cunostiintele necesare sa inteleaga problemele si, foarte important, solutiile propuse de catre expertii din departament. Desigur, sunt cazuri in care cel mai bun expert ajunge sa aiba o functie de conducere, dar, dupa o anumita perioada, timpul petrecut mentinerii cunostintelor la un nivel inalt in domeniul de expertiza scade si astfel acestia ajung sa piarda leadership-ul tehnic si devin persoane din a doua categorie (care au un bun background in domeniul pe care-l conduc si indeplinesc celelalte criterii absolut necesare rolului de conducere).

Astfel, va rog sa luati in considerare ca un ministru trebuie sa aiba o experienta mare in domeniul pe care il conduce, altfel capacitatea de influentare scade foarte mult punand in pericol atingerea obiectivelor ministerului. Pentru a nu va face si mai tare de ras cu guvernul pe care-l conduceti, va rog sa luati in seama sfaturile pe care vi le-a adresat Presedintele Romaniei.

Cu respect pentru functia de Prim Ministru al Romaniei,

Dragos Valentin Moinescu

PS: am incercat sa evit termeni precum CEO, KPI (key performance indicators), Mgmt Team (management team), People Mgmt, Soft Skills pentru ca am vazut ca ati crede ca folosesc “un ton destul de badaranesc”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>